Skip to content

Mod att misslyckas för att lyckas

Posted in Mats & Richard

I dagens skola kan det ibland kännas som att vi aldrig får göra fel eller misslyckas och det är inte så konstigt när vi lever i en värld som till vilket pris som helst måste finna en skyldig. Detta får inte genomsyra vårt aggerande i mötet med våra barn. En ambition att åstadkomma något förlåter i de allra flesta fall om något blir tokigt och visar på en ödmjuket inför den egna effektiviteten. Att utvärdera sin gärning och sitt handlande kräver mod, att förmedla sina framgångar och misslyckande kräver både mod och ärlighet. Om kommunikationen med barnet och vårdnadshavaren bygger på öppenhet och ärlighet så leder inte heller misstag till en försämrad relation. Däremot förväntar vi oss av alla i vår verksamhet att vi lär av våra misstag.

”Att försvara ett fel är att fela igen.”

 

En tanke om mötet med barn som ännu inte utvecklat hela sin förmåga. Den högsta nivån av kunskap är när du kan få någon som ännu inte förstått att lära sig. Som pedagog anar du säkert att i din undervisningsgrupp finns elever som redan förstått. Låt dessa elever visa det genom att hjälpa sina kamrater. Då får du säkert bekräftat att eleven nått en hög kunskapsnivå utan ett provtillfälle.

 

Under den senaste tiden har det skett tråkiga och ledsamma saker internationellt, nationellt och säkert också lokalt. När något sådant inträffar höjs det ofta röster som speglar ett mörkt och intolerant förhållningssätt. Intolerans är aldrig lösningen, det gäller att se förbi och fånga ljuset som trots allt finns där. En som ser ett ljus beskriver det i denna länk.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/antoines-meddelande-till-terroristerna-som-dodade-hans-fru/

Mats & Richard

2 Comments

 1. Cecilia Bjuggren
  Cecilia Bjuggren

  Skönt med kloka tankar och reflektioner så här i slutet på veckan!
  Med engagemang, en humanistisk människosyn och en vilja att utvecklas går vi mot ljusare tider.

  20 november, 2015
  |Reply
 2. Marita
  Marita

  Kan bara hålla med Cecilia. Det finns alltid ett ljus i slutet av tunnelen.

  20 november, 2015
  |Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *