Skip to content

En kedja är inte starkare än den svagaste länken

Posted in Mats & Richard

Alla barn ska ha det stöd de har rätt till för att nå skolans mål!

Ingen pedagog kan ensam klara av alla barns förutsättningar, vilken yrkeskategori klarar det? Läraryrket har länge setts som ett ensamarbete, men så är inte verkligheten längre. Vi vet att alla lärare gör sitt yttersta för att individ/elevanpassa sin undervisning! Men ibland når vi trots detta inte fram till alla barn. Då kan lösningen finnas hos kollegorna i ämneslaget eller arbetslaget, men i vissa fall behövs annan kompetens. Andra yrkeskategorier som kan ge barn stöd finns inom verksamheten samlad i den lokala- och den centrala elevhälsan. Arbetet med att tydliggöra och stärka den här kedjan är vårt prioriterade mål för resterande del av läsåret. Även våra kompetensutvecklande insatser strävar efter att göra detta arbete mer kvalitativt. Ett exempel är på detta är förutom ”barn gör rätt om dom kan” att vi samlar den lokala och centrala elevhälsan till ett ”träningsläger” onsdag nästa vecka.

Saker att fira den här gången:

 • Grundsärskolan satte Sjöbo på IKT-kartan under SETTSyd i Malmö 27-28 oktober, detta var något man visade Kolla dessa filmer med några exempel på hur Grundsärskolan tillsammans med IKT:et utvecklar elevernas förmågor.
 • Vår ansökan om statsbidrag inom Lågstadiesatsningen gav 6 088 550 kr!!!!!!! Pengarna ska stödja elevernas utveckling i årskurs 1-3, tex genom att förstärka läs- och skrivinlärningen.

Detta är bloggens film

 

Richard & Mats

2 Comments

 1. Jeanette
  Jeanette

  Tack för en informativ och intressant blogg.
  En länk i kedjan som är en oerhört viktig länk är elevhälsan.
  Det skulle vara intressant läsning hur ni upplever, har Sjöbo Kommun en fungerande elevhälsa, hur fungerar den? Hur kan den förbättras? osv

  Att unga har tillgång till kurator dagligen på skolan är väldigt viktigt, en kurator att anförtro sig till med olika problem som man inte kan eller vill prata med sina vänner eller föräldrar om. En kurator som finns här och nu som man kan öppna sig för och prata om hur man har det i hemmet, hur det fungerar i skolan, mens, osv. En kurator som ”ser med andra ögon”
  En kurator är även ett viktigt ”redskap” för b.la pedagogerna.
  Kuratorn kan vid behov knyta kontakten till skol psykolog och då bör inga långa väntetider finnas, då problemet är här och nu.

  Lägger en länk läs gärna den: Bakom varje framgångsrik skola står ett starkt och drivande elevhälsoteam!
  https://specialpedagogen.wordpress.com/2015/11/09/bakom-varje-framgangsrik-skola-star-ett-starkt-och-drivande-elevhalsoteam/

  Något som står mig varmt om hjärtat är elever med särskilda behov och jag hade verkligen sett framemot att läsa om detta.

  Hur bemöts dem utifrån dess förutsättningar och behov, hur lyfts dem och hur ser kunskapen kring med Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ut?( ADHD, ADD, Tourettes syndrom, Aspergers syndrom, Autism, OCD, dyslexi och dyskalkyli m.fl)

  Tyvärr blir de ofta misstrodda och felbemötta, det är en utsatt grupp som oftast inte syns.
  Det är inte så enkelt att alla med tex diagnosen asperger syndrom fungerar på samma sätt. Oftast hörs okunskapen ”Jag har jobbat med en kille med asperger förr så jag vet hur dem fungerar.”
  Vilken kunskap har pedagoger, huvudmän och de som jobbar med dessa elever kring detta? Föräldrar som är engagerade till denna målgrupp kan oftast bli en tillgång. Utnyttjar kommunen den?
  Finns fantastiska föreläsningar/utbildningar kring npf, är det något kommunens pedagoger/huvudmän har möjlighet att utnyttja eller nyttjar?
  Finns särskilda undervisning grupper på skolorna? osv.
  Jag ser framemot att läsa hur er kedja stärks, tack igen för en intressant blogg.
  Mvh
  Jeanette Rosberg

  D.s I en kommun är det viktig att alla beslutsfattare har npf kunskap. Socialsekreterare, familjenämnd mfl om inte kan det få förödande konsekvenser.

  11 november, 2015
  |Reply
  • Mats & Richard
   Mats & Richard

   Hej Jeanette

   Tack för ett bra inlägg, vi delar dina synpunkter kring såväl elevhälsan som vikten av npf kunskap. Om 14 dagar, då vi lägger in nästa inlägg kommer det att handla om elevhälsoprocessen i Sjöbo.

   Richard o Mats

   20 november, 2015
   |Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *